Het Minuutplan van Valkenburg rond 1832. De eerste, oorspronkelijke versie van de kadastrale kaart (sectie A) van Valkenburg (tevens uitvergroot dezelfde kaart in 4 detailbeelden) Tevens ook de verzamelkaarten van de aangrenzende secties van de omringende gemeenten Hulsberg, Houthem, Berg en Terblijt, Oud Valkenburg en Schin op Geul.
Tevens is onderstaand in te zien een extract uit de “Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel” (OAT) dat hoort bij het minuutplan van sectie A (de enige sectie…) van Valkenburg dat deel uitmaakt van de registratie in het kadaster. In het OAT van de gemeente Valkenburg zijn de eigendomsgegevens per kadastraal genummerd perceel vermeld zoals b.v. de eigenaar, zijn beroep, het gebruik en de oppervlakte van het perceel in het jaar 1842.
Onderstaand de Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels, deugdelijk erkend en vastgesteld door de Inspecteur van het Kadaster in het Hertogdom Limburg te Maastricht den 23 julij 1842:
Deze gegevens werden geregistreerd in de volgorde van de secties en de perceelnummers. Zij geven dus de situatie weer zoals die omstreeks 1832 werd vastgesteld. Zo is te terug te vinden waar destijds enkele logimenten/herbergen gevestigd waren (o.a. Lambert Elias, Marie en Gert Smeets, Louis Kusters), waar burgemeester J. L. Franssen woonde (Sint Pieter), wethouder Mathijs Weusten (Markt), dokter Max Correaux (Grotestraat), drogisterij van Mol (Markt), koster Jan Willem Smeets, bakker Chris Reijnaerts, de Kuipers Jan Pieter en Karel Dorren, de kleermakers Jan Pieter Raemakers, J. Lahey, de schoenmakers Louis Cres, Chris Janssen, N. Ceulemans, de smit Caelen, de timmerlui Jacob Bongaerts, Jan Mathijs Jennekens en de andere winkeliers zoals Philippe Raskop, Paul Quadvlieg, Paul Kengen Debie, Jacob Bormans en J. Hendrikx gevestigd waren. Voorname eigendommen zoals Den Halder, de watermolens, Palanka etc. waren in handen van enkele families zoals Bertrand Loisel, De Guasco, Smeets, weduwe Collard en Quadvlieg
De belangrijkste kolommen van de OAT zijn:
– Het nummer van het perceel op het minuutplan
– De eigenaren en vruchtgebruikers:
-naam
-voornamen
-beroep
-woonplaats
– Het soort eigendom
– De grootte van het perceel, uitgedrukt in bunders, roeden en ellen.
– In de huidige oppervlaktematen: hectare, are en centiare.
– De belastingklasse ongebouwde eigendommen
– Het belastingtarief per klasse ongebouwd
– Het belastbaar inkomen van ieder perceel
– De verwijzing naar de suppletoir aanwijzende tafel
Onderstaand de verzamelplannen van de aangrenzende secties van de omringende gemeenten Hulsberg, Houthem, Berg en Terblijt, Oud Valkenburg en Schin op Geul:
Meer details m.b.t de getoonde verzamelplannen zijn terug te vinden op https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl. Zo ook de bijbehorende minuutplans en oorspronkelijk aanwijzende tafels.