Bieein sjravelde beelde en gezètte um euver te prakkezere
1669-12-10 hoogteburcht opgeblazen
De hoogteburcht Valckenborgh op bevel van stadhouder Willem III opgeblazen.
Gedurende de middeleeuwen werd het kasteel diverse keren belegerd. In 1329 werd zowel het kasteel als de vesting grotendeels verwoest. In de Tachtigjarige Oorlog wisselde het kasteel enkele malen van eigenaar, maar de Staatse troepen onder leiding van commandant Stein van Callenfels wisten de burcht in 1644 definitief in handen te krijgen, waarop zij kasteel en stadswallen enige weken lang systematisch onder handen namen teneinde de Spanjaarden geen profijt meer te gunnen van de inname van Valkenburg. Zo werden ringmuren van het kasteel geslecht en werden torens zoals de Wolfstoren aan de zuidoostkant van het kasteelterrein van hun dak ontdaan en gedeeltelijk afgebroken.
Op 26 mei 1672, aan het begin van de Hollandse Oorlog, werd kasteel Valkenburg ingenomen door Franse troepen met als doel Maastricht te veroveren. Toen Staatse troepen op 6 december erin slaagden Valkenburg te heroveren werd besloten om het kasteel en de stadswallen zodanig te verwoesten dat de vestingstad nooit meer een bedreiging kon vormen voor voornoemde stad. De hoogteburcht werd op bevel van stadhouder Willem III opgeblazen en de vesting ontmanteld. Van de vesting Valkenburg zijn thans nog slechts de kasteelruïne, een verdedigingstoren (opgenomen in het stadskasteel Den Halder), twee stadspoorten (de Berkelpoort en de Grendelpoort) en een deel van de stadswallen over.
In het begin van de Hollandse Oorlog (ook wel Frans-Nederlandse Oorlog, 1672-1679) toen Frankrijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnenviel wegens zijn streven naar natuurlijke grenzen, was het op 7 december 1672 na een beleg van 30 uren. Het waren de kolonels Beaumont en Mannemaker die, gebruik makend van 3 stuks kanonnen, in opdracht van de graaf van Nassau, stadhouder Willem III, de Franse bezettingsmacht (een garnizoen van 200 eenheden dat onder leiding stond van Charles de Batz de Castelmore, Graaf van Artagnan) de overgave afdwong. Aan Staatse (Hollandse) zijde zijn zo’n 30 doden, als ook gekwetsten te betreuren. De Fransen werden als krijgsgevangen opgesloten in een klooster en kwamen later voor de krijgsraad, onder hen enkele overlopers.Enkele dagen later, op 10 december, werd het kasteel van Valkenburg door De Republiek opgeblazen om zodoende de Fransen te beletten nogmaals gebruik te kunnen maken van het “Château fort Faulquemont” tijdens het beleg van MaastrichtWe lezen de Oprechte Haerlemsche courant 17 december 1672: Op zaterdag de 10e december 1672, des morgens, werden enige karren met buskruit gezonden naar Valkenburg, alwaar de Mineurs de Mijnen gemaakt hadden, om dito plaats te doen springen, hetgeen namiddags ook werd effectueert. Zijne Hoogheid, Graaf van Marchin, Graaf van Waldeck, zijne excellentie Rijn-Graaf en principaal Grooten waren nabij Valkenburg gekomen om het “goede” resultaat van de springende mijnen te aanschouwen. Aan een zijde konden de mijnen hun werk geheel niet doen, omdat de sterkte op een berg van Savelsteen gelegen is. Zijne hoogheid, nevens de voorsz. Heeren Generaals trokken ’s avonds om half zes Valkenburg binnen met brandende flambouwen. Gisterenmorgen marcheerde de resterende cavallerie door richting Tongeren.